Vinho Verde: Nedslag i Basto och Sousa

Vinho Verde äventyret fortsätter med två nedslag i områdena Basto och Sousa. Basto ligger centralt i Vinho verde och sträcker sig rakt igenom regionen från öster till väster. Detta är ett av de områden där Atlanten har minst påverkan och klimatet är lite svalare och regnigare än i övriga delar. Azal är den druva som sticker ut mest men man odlar också förhållandevis mycket rött vin. Sousa ligger i den sydvästra delen av Vinho Verde, förhållandevis nära Porto och Douro. Här är klimatet varmare och torrare. Man odlar många olika sorters druvor men bland de mer populära är arinto, loureiro och trajadura.

Vinho Verde är vackert. Landskapet är slående. Vingårdarna klättrar upp för branter och följer ett böljande landskap. Vingårdarna tillsammans med skogs- och buskklädda berg och kullar skapar ett landskap dominerat av prunkande grönska. Vägarna slingrar sig genom landskapet och man passerar genom små pittoreska byar och städer. Det finns dock geografiska skillnader inom regionen. Vinho Verde är uppdelat i nio områden, två av dessa är Basto och Sousa.

Vinho verde vingård

Vingårdarna Quinta da Raza i Basto och Quinta da Lixa i Sousa är exempel på detta. De är också exempel på två relativt nya varumärken som utmärker sig på olika sätt. Bägge kombinerar dock det nya och det gamla och vid sidan av att de producerar bra viner är det också trevliga besök om du reser till Vinho Verde.

Quinta da Raza, Basto, Vinho Verde

Quinta da Raza är ett familjevineri i området Basto. Man har odlat och gjort vin i flera generationer men det är först på 1990-talet man börjar göra vin under eget namn. Idag drivs det av José Diogo Teixeira Coelho, han tog över vineriet 1987. De gör viner under etiketterna Quinta da Raza, Raza, Dom Diogo och Dioguinho.

vingård Vinho Verde
vingård vid Quinta da Raza, 2016.

Man odlar bara inhemska druvor, främst azal, arinto, alvarinho och vinhão. Vingårdarna omfattar 40 hektar och odlingarna är certifierade som sustainable, dvs man brukar hållbara metoder i vingården och vineriet men också för transporter.

Vingård Vinho verde
Vingård vid Quinta da Raza, 2016.

Vingårdarna ligger på ungefär 250 meters höjd över havet i flacka sluttningar för att få maximalt med sol och värme. Jordmånen har inslag av granit, skiffer och lera. Ägaren och vinmakaren José Diogo Teixeira Coelho förklarar att denna jordsammansättning är ovanlig i Vinho Verde. Andra bidragande faktorer som påverkar vinerna är att man inte påverkas av de atlantiska vindar på samma sätt som andra områden i Vinho Verde. Detta gör klimatet svalare och regnigare.

Vinho Verde
Casa do Outeiro

Vingårdarna ligger till stor del kring det gamla familjehemmet Casa do Outeiro och det nya vineriet. Man bevarar sin historia men har moderniserat produktionen. Casa do Outeiro har rötterna i 1600-talet och står idag obebott men underhålls av familjen. Här samlas minnen av såväl familjens som landskapets historia. Det gamla vineriet och uthusen finns kvar och berättar om hur egendomen bedrevs förr. I trädgården samlas kulturväxter, örter och statyer och huvudbyggnaden (mer eller mindre ett slott) står som en symbol för familjens plats i landskapet.

Vinho Verde
José Diogo Teixeira Coelho, ägare och vinmakare, Quinta da Raza.

Azal är en av de mest odlade druvorna i området och en druva som man ofta använder som en blanddruva. Quinta da Raza gör dock ett vin på 100 % azal under Dom Diogo Azal, detta visar på druvans karaktär och är ett riktigt bra vin. Här finns gröna äpplen, citrusfrukter och en liten snygg beska med inslag av apelsinskal samt en lätt spritsighet.

Dom Diogo Azal Vinho Verde

En fördel med att kunna koncentrera sig på en region under några dagar är att man provar många olika viner och får en känsla för vad man tycker bäst om. Något som blev tydligt var att de viner som jag ofta tycker är de bästa som ligger kvar längst i mitt minne är blandvinerna, det vill säga viner på flera druvor.

Quinta da Raza Vinho Verde

Detta är också sant hos Quinta da Raza. Ett av mina favoriter från Quinta da Raza är alvarinho trajadura 2015. Ett vin som får lite mer kropp och har snygg struktur och riktigt fin fruktig ton. Det är komplext och elegant, det har flera lager och utvecklas såväl i glaset som i gommen. Det här är riktigt bra.

Vinerna är överlag mycket välgjorda, trevliga, lite rustika men med massor av charm och det där lilla extra.

Annons:

Quinta da Lixa, Sousa, Vinho Verde

Quinta da Lixa – Sociedade Agricola Lda. grundades 1986 av familjen Meiredes. Som vinproducenter har man växt till ett relativt stort företag. Idag äger man drygt 50 hektar med vingårdar och köper också in en del druvor. Totalt uppgår produktionen till cirka 4 miljoner liter om året, uppdelat på ett 30-tal etiketter. Vingårdarna ligger i subregionen Sousa.

Monverde Wine Experience Hotel
Monverde – Wine Experience Hotel , Quinta da Lixa

I mitten av 1990-talet hade man vuxit ur den gamla kostymen och byggde ett nytt vineri. De gamla vineribyggnaderna vid Quinta de Sanguinhedo byggdes därefter om till hotell, restaurang och spa; Monverde – Wine Experience Hotel. Här bor man mitt bland vingårdarna.

Monverde Wine Experience Hotel
Monverde – Wine Experience Hotel, Quinta da Lixa

Detta är ett riktigt trevligt stopp för någon eller några nätter. Hotelldelen känns skandinavisk i design med mycket ljust trä och är modernt stilren. Maten i restaurangen är modern men portugisisk och de har ett stort utbud av portugisiska viner från Vinho Verde och andra delar av Portugal.

När det kommer till viner fokuserar de främst på druvorna alvariño, loureiro och trajadura och stilen är modern. Vi provade att antal viner och de gör rena fräscha viner där balans och struktur är ledord. Vill man få en uppfattning av såväl enskilda druvor som olika blandningar i Vinho Verde är detta en bra startpunkt.

Vinho Verde

Personligen tycker jag att Quinta da Lixa alvariñho Pouco Comum, Quinta da Lixa loureiro 2015 och en cuveé: Quinta da Lixa alvariñho, loureiro trajadura 2015 sticker ut. Ska jag dock välja ett av dessa blir det cuveén – här faller allt på plats och det bara att luta sig tillbaka och njuta.

Vinho Verde

Vinho Verde

Vinho Verde är ett fantastiskt område för såväl resor som vin. Här finns massor att se och uppleva, vackra vägar, ett underbart landskap, riktigt bra mat och vin. Boendestandarden är hög och som så ofta i Portugal är människorna öppna och välkomnande. Ska du ut och resa rekommenderas såväl Portugal som Vinho Verde med varm hand.

Magnus Reuterdahl

Viner i Sverige

Jag har hittat två viner från dessa producenter på Systembolaget, bägge i beställningssortimentet. Jag har provat bägge vinerna dock inte av årgång 2014. Båda två är trevliga viner, framförallt Alvarinho Pouco Comum.

Quinta da Raza rosé (600x578)

Falco da Raza Rosé  2014 (Quinta da Raza), 80:- Nr 2664, Systembolaget beställningssortimentet

Quinta da Lixa Pouco-Comum (484x600)

Alvarinho Pouco Comum 2014 (Quinta da Lixa), 99:- Nr 81201, Systembolaget beställningssortimentet

DinVinguide.se var inbjudna av Comissão de viticultura da região dos Vinhos Verdes för att få en bättre och djupare insikt i Vinho Verde. Under fyra dagar besökte vi olika delar av Vinho Verde och fick en inblick i de olika vinstilarna och den lokala maten.COMISSÃO DE VITICULTURA DA REGIÃO DOS VINHOS VERDES

Läs mer


Fler artiklar