Vad dricker en vinälskare på Oktoberfest?

Är du inbjuden till en Oktoberfest? Under september är det dags att svinga bägaren högt. För mig går den första av stapeln redan till helgen. Mina värdar står för allt utom dryck, sådan ska medtagas, det vill säga gott humör, mat och umpa umpa musik. Jag hoppas dock att lederhosen är optional!

Annons:

Det är ingen hemlighet att jag älskar vin. Jag gillar öl men jag dricker inte några mängder. De fungerar utmärkt en varm sommardag, efter vinprovningen och jag föredrar det till vissa maträtter. Jag väljer också ofta öl om det inte finns ett tillräckligt intressant vin då även en ganska alldaglig öl bättre än ett tråkigt vin. Men även därför att många restauranger har åtminstone några intressanta öl. När jag får välja fritt blir det dock oftast vin och i inbjudan står det bara dryck😉. Gissa vad jag tar med mig?

För er som vill vara traditionella så rekommenderar jag min kollega Kim Söderholm. Han har gott om utmärkta öl-rekommendationer.

Vad är Oktoberfest

Det hela börjar med en hästkapplöpning i München. Den gick av stapeln år 1810 för att fira Ludvig I av Bayerns bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Kapplöpningen blev så populär att det blev en årlig tradition. Efterhand tog staden München över ansvaret för arrangemanget och snart började andra aktiviteter bli allt viktigare. Attraktioner som kägelbanor och dansbanor blev en stor del av festligheterna. År 1880 presenterades dock en nyhet som kom att förändra festivalen och ge den ett nytt fokus. Myndigheterna gav för första gången utskänkningstillstånd under festen och öltälten blev en institution. Nuförtiden börjar festligheterna redan i september, men de håller på ända in i oktober.

Som jag nämnt ovan tänker jag vara motvalls och dricka min favoritdryck, vin. Tittar man på maten fungerar vin utmärkt. Tänk dig en Brotzeit, det vill säga ett fat fyllt med korvar, ostar, skinkor, skurna grönsaker och smörgåsar.

Efter detta blir det ytterligare korvar, schnitzel, fläsklägg, sauerkraut, apfelstrudel och mycket mer.  Till allt detta går det att dricka såväl öl som vin. Då jag bryter traditionen så håller jag mig åtminstone till tyska viner.

Tyska viner för min Oktoberfest

På bolaget finns det nästan bara riesling när vi pratar tyska vita viner vilket är lite synd. Det görs många bra viner på andra druvor också. Riesling är dock en favoritdruva och den passar till mycket mer än bara skaldjur.

Vitt vin Tyskland

A Christmann Riesling 2015, Pfalz, Tyskland, 139:-, Nr 5882, Systembolaget

Det här är ett rent och friskt vin med en tydlig och precis syra. I smaken finns gröna äpplen och citrusfrukter som kantas av en blommigt aromatiskton och mandlar. Eftersmaken är lång och stenfylld vilket bygger på fräschören med en liten sälta. Just syran och sältan gör att vinet skär genom fläskkött likt en varm kniv genom smör. Mycket trevligt!

Tyskt vitt vin

Sybille Kuntz Riesling Orange 2016, Mosel, Tyskland, 298:-, Nr 70639, Systembolaget

En intressant riesling som det fortfrande finns några flaskor kvar av kommer från Sybille Kuntz. Det har lite mer färg och mer smak än många andra rielsing då det genomgår en förhållandevis lång skalmaceration, ca 5 veckor. I smaken finns apelsin, gula äpplen och mogen persika och en örtighet som drar åt earl grey. Syran är precis och vinet är härligt fräscht. Vinet har karaktär och personlighet, det är mer matdrivet och passar riktigt fint tillsammans med fet mat som fläskkött och fågel men också med smörstekt svamp.

 

Tyskland har inte bara fantastiska vita viner, de har också riktigt bra röda viner, till exempel detta:

Rött vin Tyskland

Reserve Salwey RS Oberrotweiler Spätburgunder 2014, Baden, Tyskland, 195:-, Nr 99052, Systembolaget

Det här är ett utmärkt oktoberfestvin. Den har en härligt fruktig ton med inslag av körsbär, tranbär och röda skogsbär, en fin syra och ett kryddigt avslut med en liten lingonbeska. Det är lättdrucket men har samtidigt elegans och komplexitet. Smakerna gifter sig med mycket av de tyska korvarna och det kallskurna.

Det kommer nog också bli någon öl. Jag tar även med ett par pilsner som får glida ned.

Trevlig Oktoberfest

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer


Fler artiklar