Tre röda höstviner i nya årgångar

Med hösten kommer suget för röda viner. Jag har valt att titta på tre favoriter som finns i nya årgångar på Systembolaget. Tre riktigt bra röda viner som också är riktigt bra höstviner!

Annons:

Jag vet inte om du känner igen dig i detta, men en morgon så känns det att nu är det höst. Det är den där morgon då du drar in luft i lungorna och nästan får en chock av riktigt kall frisk luft fyller lungorna. Där och då får alveolerna sin första frostchock för året. Det kan vara en solig och vacker morgon men du kan ana att kung Bore skickar ut en första trevare. Snart är vi där, om vi inte redan är det!

eklöv

Efter en sommar med massor av friska unga vita viner, bubbel och roséviner är det dags att korka upp höstviner. Lite tyngre och fylligare viner. Jag börjar åter att längta efter röda viner. Viner som värmer en frusen själ och som tillsammans med mustiga grytor ger kraft för att överleva en lång kall vinter. Vintern får också ekorren i mig att vakna till liv. Det gäller att likt och Piff & Puff fylla boet med bra höst- och vinterviner. Jag börjar med att scouta efter gamla favoriter i ny förpackning. Det vill säga nya årgångar av viner jag gärna återkommer till år efter år. Som av en slump hittar jag ett gäng sådana.

Tre röda viner höstviner

Alla älskar inte chateau Musar. Jag har dock gillat dem sedan jag provade dem första gången någon gång på 90-talet. Det är viner från Bekaa-dalen i Libanon gjorda för att smaka som en mix av ett bordeaux- och/eller rhônevin. Personligen tycker jag dock att det ofta ligger närmare Rhône och södra Frankrike än just Bordeaux i smaken. De är de i regel gjorda på en blend av druvorna cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Chateau Musar har dock också experimenterat med syrah, mourvédre, grenache och merlot i sin blend. Just nu finns årgång 2006 på bolaget.

Rött vin Libanon

Chateau Musar 2006, Libanon, 309:-, Nr 7463, Systembolaget

Chateau Musar 2006 är en strålande årgång som har fått ligga ett extra år för att vara helt rätt när den släpps. Det är ett kraftfullt, fruktigt vin som fortfarande känns ungt. I smaken finns mörkröda lite syrliga körsbär, björnbär, svarta vinbär och tranbär. I kanten av bärtonerna finns en fin smak av blommiga örter. Vinet har en riktigt härlig fräschör med en bra syra och en liten stensälta som kommer i avslutet. Här finns mjuka silkiga tanniner och välbalanserade ekfatstoner som ger struktur. I eftersmaken finns ett lätt vegetabiliskt inslag med en liten hint av frisk jord, läder, lakrits och ekfatskryddor. Det är elegant, fräscht och långt med en hel del komplexitet.

Detta är ett vin som passar utmärkt till grytor, en stek eller rött kött. Det funkar också utmärkt framför den öppna spisen.

Ett annat vin som jag går igång på under höstarna är en klassiker från Napa Valley i USA. Chateau Montelena leverera alltid och nu  finns en ny årgång av deras cabernet sauvignon på bolagshyllorna. Man pratar ibland om amerikanska viner med en europeisk touch, detta skulle kunna sägas vara ett sådant. Det är dock lite orättvist för det har alltid funnits eleganta viner med stor komplexitet  från USA. Detta är en producent som gör just den typen av viner.

Rött vin Kalifornien

Chateau Montelena cabernet sauvignon 2014, Kalifornien, USA, 399:-, Nr 71926, Systembolaget

Det är ett härligt fruktigt, ungt och fräscht vin. Vinet har en intensiv och koncentrerad smak av svarta vinbär, björnbär samt mogna lila plommon som möter en snyggt balanserad ekfatston och tydliga tanniner. Chateau Monetlena använder främst fransk ek. Faten ger lite rostade toner med smak av kaffe, kryddor och vanilj som stödjer det fruktiga och ger vinet struktur. Eftersmaken är lång och har en härlig örtighet med ett inslag av eukalyptus och kryddig med inslag av orientaliska kryddor. Kraftfull elegans med fin längd och en hel del komplexitet. Drick nu eller spara 3-10 år.

Detta är ett vin som verkligen värmer och ger hösten guldkant. Det passar till nöt, till lamm eller viltkött oavsett om du grillar det, steker det eller gör gryta av det.

Det tredje vinet kommer från ett av mina favorit-vinländer, Portugal. Vinet är gjort på en druvan touriga nacional som många kopplar samman med Douro-dalen. Med all rätt för det görs underbara viner på druvan där. Sandra Tavares da Silva och Quinta de Chocapalha visar här att det går att göra minst lika bra viner men i en annorlunda stil i Lisboa (tidigare Estremadura). Quinta de Chocapalha gör moderna portugisiska viner  som är fruktdrivna, fräscha och precisa.

Rött vin Portugal

CH touriga nacional 2013 Quinta de Chocapalha, Lisboa, Portugal, 249:-, Nr 99153, Systembolaget

Det här är välgjort, personligt och smakar touriga nacional vilket i sin tur tar mig direkt till Portugal. Här är det dock en fruktigare och lite kraftfullare stil med en rustik elegans än de som vi är vana vid från Douro. Vinet är smakrikt med viss kraft och en härlig fräschör. I smaken finns svarta vinbär, mogna körsbär och skogshallon. Detta kantas av vackra blommiga smaker av viol och pelargon. Vinet har en fin ekfatston med inslag av mörk choklad, cigarr och kaffe. Eftersmaken är lång och har ett fint komplext djup som avslutas med en liten hint av sälta. Detta är ett vin som får mig att vilja ha minst en klunk till.

Vinet passar bra till en bra köttbit, det fungerar också bra som en vin att sitta och vänta in hösten med. Med glaset i hand kan i stugvärmen sitta och titta ut på höstrusket eller solnedgången och bara njuta. Det är ett vin som tar en till skuggan av en korkek i ett annars soldränkt Portugal.

Hösten kan vara underbar, frisk och färgrik. Då gillar jag att vara ut och gå i skogen, plocka svamp eller bär. Hösten kan också vara kall, blöt och ogästvänlig. Då sitter jag helst framför brasan med ett glas gott vin som sällskap.

svamp

Se till att njuta av hösten hur den än är!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar