Skapa guldkant på julen med bra portvin

Julen bankar på dörren, kung Bore har yrt och frustat. För mig har planeringen för julen redan börjat. Det finns så mycket gott att välja mellan att det snarare gäller att välja bort än till. Men framförallt - det mesta av det bästa drickbara behöver beställas!

Tillhör du den gruppen som irriterar dig på att julskyltning och försäljning av diverse julprodukter sker för tidigt – långt innan den första advent? Att man kan köpa julmust och tomteskum redan i början av november, att tomtar prytt gardiner och skyltfönster så länge att du känner dig som trollet i filmen Trolltyg i tomteskogen som med jublande känsla låter träklubban gå loss på en hel tomtearmé.

Tomtar

I vissa fall behöver man dock vara ute i god tid, till exempel när det kommer till vinet. Det må så vara att bolaget inte pyntar mer än nödvändigt i butiksgångarna och inte heller gör någon särskild julskyltning, förutom en extrahylla med glögg och en burvagn med julöl – så vill du ha speciella kluckande paket bör du leta upp beställningsknappen och dyka ned i beställningssortimentet.

Till julen har jag några måsten, bland dessa finns champagne, riesling och portvin. Alla hör inte julbordet till, men alla hör till julhelgen. Majoriteten av de bästa och mest intressanta av dessa måste beställas, via beställningssortimentet eller näthandel. Låt oss börja med det som är svårast att hitta i butikshyllorna- riktigt bra port.

portvin

Portvin är en typ av vin som ger minst lika mycket njutning av att bara dofta på det som att dricka det. Till och med ett tomt glas är en njutning – doften ligger kvar länge i glasen och smakerna ligger kvar länge i gommen, ett eko av vällust.

Annons:

Vet du vilken port du vill ha?

När det kommer till findricka är mitt första tips: Håll dig borta från ruby – om du inte ska göra portvinsglace eller portvinssås. Ska du likt mig själv dricka den finns det dock flera bra varianter att välja emellan: LBV (late bottled vintage), vintage port, colheita, tawny samt röd eller vit port. Vad som skiljer dem åt kan du läsa nedan.

Niepport
Douro sett från Niepoorts vingårdar.

För en liten tid sedan besökte jag Niepoorts vineri i Douro. Bortsett från att platsen tar andan ur en serverades en portvinsprovning som gav tårar av glädje och en näst intill religiös upplevelse. Man gick därifrån med frågan – vad gör jag nu, finns det något som kommer toppa detta? Någonsin?

De flesta viner du ser på bilderna kommer från denna provning, dessa hittar du tyvärr inte på bolaget, men klan finnas hos enstaka hos näthandlare eller på auktion. De är dock viner som visar på den enorma potential, variation och elegans som finns i portviner. I slutet av artikeln kommer tips på viner i dessa stilar som går att hitta på Systembolaget eller i dess beställningssortiment, se till och köp minst en flaska till jul.

Late bottled vintage portvin (LBV)

Detta är portvin som är gjorda för att drickas nu. De har i regel lagrats 4-6 år. De kan vara ofiltrerade eller filtrerade. Om de lagrast i mer än 6 år är de i regel filtrerade. Smaken är i regel ung och frisk med mycket frukt och en liten spritig avslutning. Instant pleasure!

Viera de Sousa 2008 LBV
Viera de Sousa 2008 LBV

Vintage portvin

Med vintage menas ett vin från en årgång, och vinet lagras på flaska. Ofta behöver de lagras i omkring 10-15 år för att nå en fin ton. Många kan dock lagras betydligt längre än så. Ett av mina favoritviner när det gäller vintage kommer från Quinta do Noval och då särskilt deras Nacional. Denna produceras bara på druvor från några få delar av Quinta do Novals vingårdar, under år då vinet är särskilt bra. Quinta do Noval Nacional 2001 släpptes i år och är fantastisk nu men kommer att utvecklas under de kommande 20-30 år och kanske ännu längre. Får du tag i ett vin med beteckningen nacional så får du tag i något särskilt. Dessa kostar dock också därefter!

quinta-do-noval-2001

Colheita portvin

Detta är också ett årgångsvin, men vinet lagras istället på fat. Här får man vara mer noggrann med när det tappats på flaska. Vissa anser att de är som bäst det första året efter att det tappats upp på flaska – att det då har en större fräschör. Personligen köper jag oftast colheita, detta då de oftast tappas upp för att de är bra och dricka just då.

portvin

Tawny portvin

Detta är portviner som lagras på ekfat, de måste vara lagrade minst sju år men är ofta lagrade länge och detta anges i regel som 10, 20, 30, 40 år gamla osv. Detta betyder inte att allt vin är 40 år gammalt men att det är medelåldern på vinet. Med andra ord en del är äldre än 40 år, en del är yngre och en del är sannolikt 40 år gammalt eller däromkring. Det man ofta finner i dessa är balans, genom att blanda olika årgångar kan man skapa ett vin med en specifik profil. Kanske mer lättälskat men också lite mer tillrättalagt.

portvin
Detta är en mycket speciell tawny. Niepoort har valt att kalla den very old tawny port. Majoriteten av vinet kommer från 1863 och legat på demijohns (stora glasflaskor) sedan 1972.

Vitt portvin

Görs i ovannämnda stilar med endast med gröna druvor och har i regel mer syra och mineralitet. Ofta har dessa setts med viss skepsis och ansetts ha lite lägre kvalitet – detta är dock inte sant! Riktigt bra vit port is the shit, där finns en ännu tydligare komplexitet men framförallt fräschör. Ju mer jag provar desto mer uppskattar jag vit port (dock inte i söt stil).

portvin

Gamla portviner sparas ofta i stora glasflaskor, så kallade damejeanner. Detta gör man för att minska svinnet, det vill säga den så kallade angel share, det som dunstar bort. Dirk Niepoort öppnade en 1948 bara för oss (dvs mig och mina vänner) – det var då jag förstod innebörden i strofen: knock, knock, knocking on heavens door!

Damejeanne portvin
Dirk Niepoort för över portvin från 1948, från en Damejeanne till mindre flaskor.

Tips på portvin ur beställningssortimentet

Beställ hem något riktigt bra och upplev något utöver det vanliga i jul. Nedan kommer några tips på tillgängliga portviner. En favorit att hålla ögonen efter är Oscar Quevedo’s viner, hans vita port 30 yo är magisk, men också hans LBV. Tyvärr finns de inte just nu på bolaget men han har en svensk importör så förhoppningsvis kommer de tillbaka.

Vill du prova något sensationellt behöver du en stor plånbok, Quinta do Noval Nacional 1997 finns via beställningssortimentet för 9371 kronor (85486). Jag provade detta häromåret i Portugal och det är ett strålande vin, fortfarande i sin ungdom men som man säger smakar det så kostar det.

Graham’s vintage port 2000, 819:-, Nr 8183

Vill man inte eller inte har råd att lägga ut fullt så mycket på ett vin som det ovan så är detta ett annat strålande exempel på en vintage. Här finns ett extraordinärt djup, en lång avslutning som bara fortsätter att ge, massor med kropp och härlig intensiv frukt. Drick nu eller spara för framtiden – detta är dock en mäktig julupplevelse!

Barros Colheita 1985, 559:-, Nr 76635

Vill du provat något med lite ålder men som inte springer iväg prismässigt är detta ett riktigt trevligt vin. Mogna toner, fokuserat och en härlig intensiv ton. Doften ska vi inte tala om – här kan man sitta i timmat framför brasan och bara njuta!

Kopke LBV 2011, 219:-, Nr 73154

Kopke gör portviner med en riktigt fin balans och komplexitet. Trots att just detta är ungt och fruktigt finns det massor med bottnar att hitta. En riktigt bra LBV! Njut med en fin bit Stilton och pepparkakor. Julgodis!

Niepoort 10 years old white port, 179:-, Nr 76106

Här finns en härligt fräschör med fina mineraltoner och syra, knäckiga toner blandat med torkad frukt och en riktigt bra längd. Utmärkt startpunkt om du vill prova vit port. Det är ett vin som är utmärkt att ha hemma – för att det är så gott, i stället för godis!

Wine & Soul Tawny porto 10 yo, 290:-, Nr 76213

Detta vin är kanske egentligen lite ungt, men å andra sidan är det är en riktigt bra tawny. Det finns en härlig fräschör, torkade frukter, nötter, honung och fikon. Blir det mer jul än så?

Det kanske är för tidigt att önska god jul – men om du får med dig någon av ovan nämnda flaskor kommer det att bli en, det är inte en önskan, det är ett faktum!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar