Restauranger och vinbarer i Lissabon, Portugal

Lissabon är ett utmärkt semestermål om du gillar vin och mat. Det är lätt att ta sig fram med taxi, tunnelbana eller till fots, även om det finns många branta backar. Det finns massor med vackra byggnader och vyer att se men också mycket som är lite slitet och i behov av vård och omsorg. Det kan dock vara bra att ha några säkra kort i bakfickan. Restauranger och vinbarer man känner till som är bra.

När man reser mycket hittar man städer och platser som kommer en närmare. Lissabon är en sådan plats. Det är en lagom stor stad för att kännas som en storstad men ändå så pass liten att man snabbt får grepp om den. Människorna är vänliga och det är lätt att få kontakt eller hjälp om man behöver det.

stadsvy

Här finns också gott museer, vackra parker och byggnader. Det är en vacker stad att flanera i. Topografin gör dock att man behöver göra små stopp då och då för lite mat, en kaffe, ett glas vin eller en öl.

stadsvy

Ett litet aber är dock att många vill sälja narkotika. Det är faktiskt få platser på jorden som jag blivit erbjuden varor av detta slag så ofta och så öppet som här. Det som skulle vara intressant vore om någon istället öppnade upp rocken och erbjöd portvin istället för maja. Tänk dig frågan:

-Psst, ursäkta herrn vill du ha lite portvin? Jag har vintage, tawny, LBV, colheita… 1977, 1982, 1986, 1999, 2001. Bara för dig har jag en flaska Nacional!

Då skulle det bli riktigt intressant! Nu kommer du inte bli kommer bli erbjuden portvin eller andra viner på detta sätt så kan det vara bra att veta var man kan hitta vinet eller en bra restaurang.

stadsvy

Annons:

Let me take you by the hand and lead you through the streets of Lisbon
I'll show you something to make you change your mind...
(variant på Ralph McTells Streets Of London)

Några bra restauranger och vinbarer i Lissabon

Mitt favorithak heter Taberna da Rua das Flores (Rua das Flores 103). Restaurangen är liten. Det är som ett hål i väggen och erbjuder fantastisk mat som har det genuina portugisiska uppblandat med lite modernare stil. Jag planerar ofta minst ett besök här när jag har möjlighet. Krögare är André Magalhães som alltid är välkomnande och ser till att man trivs.

André Magalhães

En nyare erfarenhet är Bairro do Avillez (R. Nova da Trindade 18) som drivs av José Avillez. Restaurangen är uppdelad i två delar, en främre (Taberna) och en bakre (Patéo). I den främre delen serveras kött och chark och i den bakre fisk och skaldjur. Restaurangen är fräsch och har bra service. Köket är modernt och en lite uppdaterad version av det portugisiska köket.

Patéo

Pedro Jorge
Pedro Jorge, Garrafeira Alfaia

Favorit-vinbaren heter Garrafeira Alfaia (Rua do Diário de Notícias 125) som drivs av den alltid lika trevliga och kunnige Pedro Jorge och hans personal. Även detta är ett hål i väggen, det känns lite som flyttas tillbaka i tiden, små träbord och bänkar, enkelhet framför flärd. Här finns dock massor av vin, bra chark och ost och enklare maträtter. Det är ett sådant ställe man hamnar på och sedan sitter kvar tills det stänger.

Vinbar Lissabon

Cervejaria Ramiro (Av. Almirante Reis nº1) är en utmärkt fisk- och skaldjursrestaurang, kanske den bästa i Lissabon. Prova percebes (långhalsar), jag väljer att kalla dem skaldjur vilket är fel men smakmässigt ligger det närmast, fantastisk gott. Givetvis har de också massor med rätter av bacalao och annan fisk. Bara att njuta!

percebes and shrimps
Percebes och räkor

Enoteca de Belém (Tv. Marta Pinto 10) är en vinbar och restaurang. Perfekt besök efter att man varit lite kulturell och besökt museerna vid Jardim da Praça do Império, Praça do Império. De har en bra vinlista och skapar meny efter vinet du vill ha. Du kan också ta med eget vin och betala en cork-fee, du bör dock prata med dem innan du gör detta.

vinbar restaurang

By the Wine (Rua das Flores 41) är en vinbar som drivs José Maria da Fonseca som i Sverige kanske är mest känd för vinet Periquita. De gör dock också många andra viner såväl röda och vita som söta viner, moscatel setúbal. Väl värt ett besök.

José Maria da Fonseca

För lunch är Mercado da Ribeira (Av. 24 de Julho) riktigt trevligt, det är lite av en stor saluhall nere vid vattnet. Här finns många små restauranger och en matmarknad samt flera vinbutiker. Här kan man äta såväl hamburgare, fisk, ostron och dricka bra viner men också köpa med sig hem.

Lissabon, Portugal

Den vinbutik jag oftast handlar i är dock Garrafeira Nacional på Rua de Santa Justa 18. Här hittar man ofta såväl lite mer udda viner som mer vanliga och oftast till bra pris. Har man dåligt med utrymme i väskan så finns det också en bra vinbutik på flygplatsen, efter incheckning.

Lissabon är en riktigt bra startpunkt för att lära känna Portugal, dess mat och viner. Flygplatsen ligger centralt så det går snabbt och fort att ta sig in i stan – sedan är det bara att njuta.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar