Om handelskriget kommer… dags att bunkra amerikanskt?

Handelskrig mellan USA och EU? Är det dags att bunkra amerikanska viner? Varor som kan komma att ingå i handelskriget är stål, aluminium, bourbon, whisky, jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice. Än så länge har ingen nämnt vin! Än har inte handelskriget börjat, var det slutar vet ingen. Gillar du amerikanska viner kan det vara tid att hålla ett öga på dina favoriter och likt en prepper bunkra upp ett lager om det kommer hårdare tider.

Annons:

“Om kriget kommer” var namnet på en broschyr som delades ut till alla svenska hushåll. Den första kom 1943, sedan har den kommit i flera upplagor. En ny upplaga, den första sedan 1990-talet kommer för övrigt i år. Någon pamflett om handelskrig verkar dock inte vara på G. Men om du som jag gillar amerikanskt vin kan det dock vara bra att köpa på sig lite grann. Även om det inte blir extra-skatter på vin så kan priset påverkas i alla fall, genom till exempel valutaförändringar.

brochyr
Notera att de glömt vinet på den högra bilden, det borde ju vara en av de mest nödvändiga sakerna att ta med sig!

På Systembolaget finns det i butik omkring 50 vita och drygt 140 röda amerikanska viner. Många av dessa finns dock endast i enstaka butiker eller i enstaka flaskor. Jag har tittat på viner som finns på hyfsat många butikshyllor och hittat fyra riktigt bra viner som är goda nu eller som går att lagra en tid.

Detta blir en minneslista lika mycket till mig själv som till er. Jag känner preppern (en person som gjort det till sin livsstil eller hobby att förbereda sig för möjliga katastroflägen) i mig vakna till liv. Med det kommer behovet av att ha en välfylld vinkällare, bland annat med några amerikanska favoriter. Vem vet, imorgon kanske de är slut eller straffbeskattade!

Det görs mycket bra viner i USA, på många platser och av många olika druvor. En av de druvor som många kopplar samman med USA är zinfandel. Min kollega Sofia Ander tipsade om bra sådana för ett par dagar sedan. Därför har jag valt amerikanska viner på andra druvor.

Vitt från USA

Cambria Benchbreak Chardonnay 2015, Kalifornien, USA, 189:-, Nr 99573

Chardonnay från USA har fortfrande lite skamfilat rykte. Många viner har smakat för mycket ekfat och haft för mycket alkohol. Detta är något som dock håller på ändras och idag finns det många som producerar riktigt bra amerikansk chard, ett riktigt bra exempel på det är nedan härliga vin.

Detta är en fräsch chardonnay med inslag av äpplen, päron, mogna citrusfrukter och gula exotiska frukter. Vinet har också en snyggt integrerad ekfatston som ger lite krämighet och smak av brynt smör och en hint av vanilj. I eftersmaken finns en liten ton av apelsinskal och rostade nötter samt en fräschörhöjande sälta. Fin längd, härlig ton, tydligt nya världen och riktigt bra!

Empire Estate Riesling 2016, Finger Lakes, New York, USA, 209:-, Nr 94322

Räck upp handen alla som känner till Finger Lakes! Bland mina amerikanska vinvänner är detta ett av de hetaste områdena i USA. Jag skulle gärna se många fler viner från Finger Lakes i Sverige, detta är ett riktigt bra vin att starta med om du inte provat det tidigare!

Vitt vin USA

Vinet är snyggt, fräscht och smakrikt. Att det är en riesling är inget du tar miste på. Exotiska frukter, söta päron och lite kryddiga aromatiska örter möter en fin syra som avslutas i stensälta. Det är ungt, charmigt och lekfullt. Det är gott nu men det kommer sannolikt vinna på att ligga ett par år i källaren och mogna lite, om du vill ha ut mer komplexitet.

Rött från USA

Gramercy Cellars Syrah 2014, Washington state, USA, 299:-, nr 92129

För många är USA är lika med Napa och Kalifornien, det finns dock mycket mer “over there” när det kommer till vin. Det görs bra viner i många delstater, en av dessa är Washington State. En av de druvor som jag ofta faller för från Washington är syrah. Detta är bra exempel på det.

Här finns en riktigt fin frukt kombinerat med härlig pepprighet och ekfatskaraktär. I smaken finns björnbär, hallon och plommon kombinerat med örter och vilda blommor samt anis. Eftersmaken är lång och avslutas med lite sälta och umamitoner. Smakrikt, kraftfullt och mycket charmigt. Gott nu men kan också sparas några år.

Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2012, Napa Valley, Kalifornien, USA, 399:-, Nr 71926

Klassisk röd Napa med såväl kraft som elegans. Detta är i yngsta laget, även om det funkar bra redan nu med lite mat. Med andra ord ett utmärkt vin att ha i källaren, det kommer bara bli bättre och bättre.

Rött vin Kalifornien

Vinet har en tydlig ton av cabernet sauvignon kantat med rostade ekfat. Det har en koncentrerad smak som är bärig med inslag av svarta vinbär och moreller samt solmogna plommon. Härlig syra, bra struktur och tydliga tanniner som stämmer i bäcken. Lång eftersmak med aromatiska örter, ekfatskryddor, choklad och kaffe. Ett riktigt bra vin att hålla i handen när det blåser snålblåst.

Mycket nöje!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar