Nya årgångar på bolagshyllorna

Här kommer några tips på höstens lättillgängliga viner i nya årgångar, det vill säga viner som finns på bolagshyllan. Vinerna provades vid Systembolagets augustiprovning av nya årgångar.

Annons:

Systembolaget håller ett antal skribentprovningar varje år. Provningarna görs delvis tematiskt, delvis utifrån olika nyhetssläpp eller byte av årgångar. I augusti handlade provningen om årgångsbyten. Just på denna provning blandas högt och lågt men framförallt viner som många känner till då man ofta stöter på dem i bolagshyllorna.

vinprovning
Inifrån Systembolagets provningsrum

Jag och Sofia Ander delade upp vinerna på enklast möjliga sätt, hon provade vitt (+ 2 rosér) och jag provade rött. Den röda flighten omfattade cirka 80 viner och jag lyfter här fram några av de viner jag tycker var bäst i denna provning. Det ska dock påpekas att flera viner kändes ganska unga och lite ogina, än, de är dock inte omöjligt att de höjer sig med tiden.

Fem nya årgångar, fem vintips

  • Chambolle-Musigny Premier Cru 2013, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrike, 599:-, Nr 83192

Detta är ett ungt vin som mår bra att glömmas bort i vinkällaren några år. Just nu är det är dock flörtigt med en fin röd frukt, en härlig fräschör och en fin elegant ton. Här är det potentialen man bedömer och syran är riktigt bra, vinet har längd och under den röda flörtiga frukten döljer sig inslag av vit persika och blommiga örter. Detta är ett vin med inre spänningar, det håller elegans och blyghet i ena handen och kraft och vild ungdom i den andra. Tiden kommer tygla det, men det är lätt att förföras redan nu.

Joseph Drouhin etikett

  • Château La Grave à Pomerol Trigant de Boisset 2011, Bordeaux, Frankrike, 599:-, Nr 73445

Det är höst, då ska det drickas Bordeaux. Just detta är dock i yngsta laget, men med lite lamm kommer det funka fint. Detta är ett elegant och riktigt trevligt vin som jag brukar köpa några flaskor av varje år. Nu är inte 2011 den absolut bästa årgången av vinet, men den är bra och visar upp sig på en fin sida i detta vin. Här finns en intensiv frukt med inslag av mörka körsbär och moreller, en lite köttig ton som närmast får mig att tänka på syrah från norra Rhone och en jordig örtig ton ger frukten lite tyglar. Vinet har en riktigt bra syra och en lång eftersmak i vilken lite toner av röda bär och ekfat kommer fram, detta ger vinet lite olika kontraster. Trevligt nu, kommer dock bli ännu bättre med en 5-7 års lagring.

Bordeaux

  • La Fuga Tenute Folonari 2011, Brunello di Montalcino, Italien, 289:-, 12330, Nr 12330

Fin frukt med ett litet moget anslag. Mörka plommon, körsbär och torkade örter med en hint av torkade lagerblad och salvia. Till detta kommer tobak, läder och lite rostade ekfat. Allt i en snygg välbalanserad stil med fina tanniner och en lite jordig höstton. Ett välgjort och riktigt trevligt vin utmärkt till grytor eller en viltstek.

Brunello di Montalcino

  • Selección de Ostatu 2012, Bodega Ostatu, Rioja, Spanien, 169:-, 3314

Riktigt trevlig Rioja som balanserar mellan det traditionella och moderna. Den bär med sig lite av det bästa av båda världar. Rostade ekfat med en hint av vanilj och pepparkaka kombineras med en riktigt trevlig fruktig ton och silkiga tanniner. Bara att luta sig tillbaka och njuta av det soliga Spanien i ett glas!

Rioja

  • Ser Lapo Riserva 2013, Marchesi Mazzei, Chianti Classico, Italien, 149:-, Nr 2208

Ett annat klassiskt område för höstens rätter är Chianti classico och detta vin har en fin spänst, härlig frukt med inslag av körsbär och skogsbär kombinerat med en fin syra. Det har en antydan av rått kött, en liten blodighet som jag finner riktigt trevlig i viner av sangiovesedruvan. Mycket trevligt!

Chianti classico

Observera att vinerna inte finns i alla butiker. Vinerna introduceras dessutom löpande, så gamla årgångar kan finnas kvar i vissa butiker beroende på hur just detta vin säljer lokalt. För vissa viner är bytet redan gjort, så håll koll på årgångarna!

Fynda vidare!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar