Grillviner till sommarens grilläventyr

Sommaren går fort, slutet av juli ligger bara någon vecka bort. Grillsäsongen är dock bara i sin linda. Här kommer tips på några trevliga grillviner att njuta av i sommar eller höst.

Annons:

Uttrycket grillviner säger egentligen inte så mycket, det kan betyda lite vad som helst. Med en grill kan du tillaga mat av olika råvaror, i många olika stilar och med olika smaker. I detta fall avser jag viner som passar till klassiskt grillkött som en biff eller entrecote.

grillspett

Prio 1 är köttets kvalitet. Om du har en bra kött bit räcker det med lite salt och peppar för att det ska bli gott. Köttet bör få spela en av huvudrollerna och vinet den andra. Bara kött är dock lite mycket även för mig, så det får bli en enklare sallad, eventuellt med lite färskpotatis och ett ört- eller vitlökssmör. Något som ger lite annan textur och lite extra smak till rätten.

Jag har inget emot att dricka vitt vin till grillat kött. En krämig chardonnay, en malvasia eller ett vitt vin från norra Rhone kan fungera utmärkt. Men när det kommer till en grillad köttbit vill jag helst ha ett smakrikt rött vin med lite ryggrad och bra längd.

Grillviner till sommarens och höstens grilläventyr

Med det sagt låt oss börja i Rhône och Ventoux, ett litet okänt vinområde i södra Rhône. 

Vin de la Valleé du Rhône, Domaine Vintur, Ventoux, Rhône

Vin de la Valleé du Rhône, Domaine Vintur, Ventoux, Rhône, Frankrike, 110:-, Nr 76088, Systembolaget beställningssortimentet (OBS – endast 6-pack så totalt 660:-)

Vinet är gjort på en klassisk Rhône blend, 40% grenache, 20% syrah, 15% cinsault, 15% carignan och 10% mourvèdre och får lite djup tack vare åldern.

Ett smakrikt utvecklat vin med en härlig rustik elegans. Vinet har uppnått en fin mognad. En fin syra och mineralitet ger dock vinet en fin fräschör. I smaken finns toner av jordgubbskompott, hallon och mogna plommon. I eftersmaken finns en fin syrahkryddighet, torkade örter och en fin lingonton som ger lite beska och komplexitet.

Ett 6-pack som räcker till flera grillningar. 

Rött vin Sydafrika

La Luna Avondale 2010, Paarl, Sydafrika, 199:-, Nr 99086, Systembolaget

Det är inte varje dag jag skriver om Sydafrikanska viner men då och då hittar man något riktigt trevligt och intressant. Detta är ett biodynamiskt vin med bordeauxvibbar.

Ett riktigt skönt vin, med mjuka tanniner och ett elegant anslag. I frukten finns smak av mörka plommon, söta körsbär och svarta vinbär. Eftersmaken är lång och lite pepprig med en skön ton av balsamico och kokta tomater. Detta smakar Bordeaux men det är helt uppenbart inte därifrån. Ett kul och riktigt bra vin som passar perfekt med grillat kött.  

Ridge

Ridge Geyserville 2014, Sonoma County, Kalifornien, USA, 199:-, Nr 95498, Systembolaget (obs liten flaska)

Zinfandel kan vara underbart. Detta är ett sådant vin. Just detta vin är en blend på 60% zinfandel, 24% carignan, 12% petite sirah och 4% mataro. Ledordet i dessa viner är balans, fräschör och längd. Det finns dock bara ett fåtal flaskor kvar i butik så skynda er att beställa om ni vill ha en flaska eller två. Under senhösten brukar det komma in nya laddningar på vanliga buteljer. Det är ett vin som också lagras med behag!
Doften står ut som en bukett av vilda bär och violer. Frukten är tät och koncentrerad. I smaken finns smak av mogna körsbär, blåbär och björnbär. Det finns en snyggt integrerad fatton, fina tanniner och en härlig syra. Eftersmaken är lång och lite kryddig men samtidigt floral.
Cabernet sauvignon

Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2013, Kalifornien, 399:-, Nr 71926, Systembolaget

Ett annat klassiskt amerikanskt vin kommer från Chateau Montelena. Detta känns dock mer klassiskt amerikanskt, på det bästa sättet. Smakrikt, fruktigt och inbjudande men fortfarande elegant och fräscht. Här nyttjas den solvarma frukten och ekfaten på ett utmärkt sätt och skapar en fin symbios.

Härligt och tillgängligt med en fin fruktdriven smak med inslag av mogna plommon och svarta vinbär. Vinet kantas av en fin fatig karaktär med ton av såväl rostade ekfat som vanilj och lite kryddighet. I eftersmaken finns en touch av eucalyptus vilket bygger på fräschören. Utmärkt till grillad biff!

Håll grillkolet glödande!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar