- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Från port till port
Från port till port
Vila Nova de Gaia är portvinets skyltfönster, det är en tvillingstad till Porto och ligger på den södra stranden av Dourofloden. På fantastiska broar, varav en är ritad av Gustave Eiffel, mest känd för Eiffeltornet, kan man gå mellan de bägge städerna.
Under promenaden över bron kan man se hur tätt portvinshusen ligger. Här kan man faktiskt gå från port to port för att prova port.
Just det faktum att alla de stora husen ligger samlade ger en unik möjlighet att prova husen sida vid sida och få en direkt känsla för vad som skiljer huset åt. De flesta erbjuder olika typer av guidningar och provningar. Du kan lära dig och smaka på skillnaden mellan de olika sorterna av port och du kan få möjlighet att prova unika viner. Om du åker till Porto är detta en möjlighet du inte ska missa.
Med portvin finns också en möjlighet att prova riktigt gamla viner. Dessa är inte lätta att få tag och har börjat bli förhållandevis dyra, men de går att hitta i butiker och barer. I många fall tycker jag att upplevelsen att öppna upp ett vin som är 50, 100 eller 150 år i sig är värt en hel del. Det är också en möjlighet att få prova ett vin från sitt eget födelseår och är en utmärkt födelsedagspresent eller julklapp.
Jag har haft möjligheten att få prova många unika portviner men när jag besökte Porto, Gaia och Douro för ett par veckor sedan togs detta till en ny nivå. Denna gång var jag på plats för att delta i det första International #winelover symposium. Detta är ett community som jag var med och skapade för snart fem år sedan och som idag har över 20000 medlemmar.
När vi träffas gör vi det för att prata och prova vin. Är man i Porto och Gaia är portvin ett måste och en njutning. Totalt hade vi två master classer, den första hölls i Cálems lokaler, i Gaia. Denna provning gick ut på att förstå skillnaderna mellan olika portvinshus. Många av husen ägs idag av större företag eller familjer, dessa arbetar dock på att bevara karaktären hos de historiska producenterna. Sogevinus har de fyra välkända husen Kopke, Burmester, Cálem och Barros i sin portfölj.
Sogevinus portvin: Kopke, Burmester, Cálem och Barros
De fyra husen representerar olika uttryck och när man provar viner från dem sida vid sida är de efter hand ganska tydliga.
Portvinerna från Cálem kan sägas vara kraftfulla, kryddiga och lite rustika i stilen. Dessa är några av de mest populära portvinerna i Portugal. Det är ett av de vinerna som är mest publika i stilen, så vill du börja utforska viner bland dessa fyra hus är Cálem en bra start.
Burmester gör portviner med mer finess, de är mer intensiva och har en tydlig syra. Det finns en tendens att de är lite spritigare i smaken. Just spritigheten har gjort att dessa ofta är populära i barer och har på så sätt blivit lite mer trendiga, på vissa håll.
Barros portviner har en mjukare och rundare stil. De är lite lättare och har ofta en mer tydlig sötma. Dessa portviner är tillgängliga och är perfekta för livsnjutaren. De är utmärkta viner att sitta ned och njuta av framför brasan.
Kopke utstrålar elegans, balans och komplexitet. De har ofta en riktigt bra syra vilket ger dem långt liv. Här finns det också en uppsjö av årgångar att välja mellan och det i kombination med komplexiteten gör att det här de riktiga portvinskonnässörerna kanske har allra mest att hitta.
Om man köper gamla portviner i stilen colheita, bör man tänka på när de buteljerats. Dessa viner lagras på fat och många menar att de är som bäst precis när de buteljerats och något år framöver. Att detta är en del av fräschören i vinerna och denna försvinner något över tid.
Utöver dessa portvinshus finns många andra som också är väl värda att göra en djupdykning ned i. Den andra master classen dokuserade mer på de olika typerna av port. Vid det tillfället provade vi viner från Ramos Pinto, Quinta do Noval, Quevedo, Poças, Vasques de Carvalho och Niepoort. Jag återkommer till den provningen om några veckor.
Passa på nu när hösten kommer, köp och drick bra port – det värmer i höstkylan och minner om varmare dagar. Som vanligt hittar man det bästa i beställningssortimentet och några bra tips hittar du nedan.
Magnus Reuterdahl
Att köpa portvin i Sverige
På Systembolaget finns viner från de tre portvinshusen Kopke, Barros och Cálem. Burmester finns hos winefinder.se och de har också många andra portviner.
När det kommer till just portvin, särskilt om du vill ha en särskild årgång, så är nätet en bra källa. En annan bra möjlighet är de vinauktioner som hålls i samarbete mellan Systembolaget och Stockholms Auktionsverk.
Dessa viner finns på bolaget eller i beställningssortimentet. Tittar du på bilderna i artikeln, så är även detta strålande årgångar om du kommer över dem. Personligen tyckte jag vid detta tillfälle att Kopke 1966, Cálem 1961, Kopke 1957 samt Kopke white 1935 stod ut lite extra.
- Kopke LBV 2011, 219:-, Nr 73154, Systembolaget beställningssortimentet
- Barros Colheita 1996, 425:-, Nr 92027, Systembolaget (årgångarna 2003, 1985 och 1965 finns i beställningssortimentet)
- Cálem Vintage Porto 2002, 325:-, Nr 76329 Systembolaget beställningssortimentet (årgångarna 2011 och 1961 finns också)