Douro svänger – häng på!

Vissa vinområden kommer en närmare, släpper inte taget, blir klängiga - men på ett bra sätt. Ett sådant sätt att man inte vill att de ska släppa taget - Douro är ett sådant område. Varje gång jag åker dit blir jag mer förälskad, det är ett av de områden jag alltid vill tillbaka till.

Douro om du älskar vin, Douro om du älskar vinupplevelser, Douro för att det svänger!

Jag älskar Portugal. Det är vackert, människorna är fantastiska och vinerna är såväl intressanta som bra. Man kan hitta strålande vita viner med fantastisk syra och massor med elegans, röda viner som går från de stringenta och återhållna till varma nästan nya världen-lika viner. Till detta kommer fantastiska fortifierade viner som portvin och madeira. I Portugal kan man också hitta riktigt gamla viner och då tänker jag inte bara på port och madeira utan också röda och vita viner från 1930-talet, 40-talet och 50-talet för överkomliga summor.

Douro river

Idag handlar det om Douro. Området är kanske mest känt för portvin, men här görs också fantastiska röda viner och en hel del bra vita viner. Det är här är ett område som är så vackert att det nästan gör ont. Om du ska åka på en vinresa i år, åk till Douro.

Douro Sandeman

Barca-Velha 2004 (728x800)Douro har en speciell plats i mitt hjärta. Det var där jag fann mitt vinland Portugal.

Förvisso hade jag druckit portugisiskt förr men Mateus rosé är ingen höjdare. Barca Velha däremot var något helt annat. Den första årgången jag provade var 1991 någon gång i mitten av 90-talet, det var ett strålande vin, även om jag satte i halsen när jag såg prislappen. Ska man vara helt ärlig är det i dyraste laget. Det var dock ett vin som visade på den potential som finns att göra stora viner i Douro och Portugal.

Quinta do Popa (50) (467x600)

Douro ligger i den norra delen av Portugal. Regionen har fått sitt namn från floden Douro som rinner från den spanska gränsen till Porto där den möter Atlanten. I Spanien heter floden Duero och vinområdet kring den kallas Ribera del Duero.

Man brukar dela upp Douro i tre delar. Ju längre österut man kommer desto varmare och torrare blir det. Åt väster är influensen från Atlanten större och klimatet blir fuktigare och svalare, vilket påverkar vinerna.

Quinta do Popa (18) (600x399)

Den del som ligger närmast Spanien kallas Douro Superior, här ifrån kommer många av de absolut bästa portvinerna.

Kring staden Pinhao ligger området Cima Corgo, eller övre Corgo. Detta är den största delen av Douro och många portviner kommer härifrån. Här odlas också en hel del druvor till vanliga viner.

Det tredje området kallas Baixo Corgo eller nedre Corgo. Det här området är lite svalare och här odlar man mest druvor till vanliga vinerna.

Douro (8) (600x399)

I Douro finns massor med olika druvor. Många vingårdar är planterade som färdiga field-blends. Vanligast är de blå druvorna tinta barroca, tinta roriz, bättre känd som tempranillo, tinto cao, touriga franca och touriga nacional.

Totalt finns det dock åtminstone ett 30-tal druvor som används i portvin och ytterligare några om man tittar på röda och vita viner. I många av de röda vinerna gjorda på inhemska druvor är det ofta någon eller några av dessa druvor som används. Bland de gröna druvorna är malvasia, rabigato och viosinho de vanligaste.

Det finns mängder med spännande producenter i Douro men jag har valt att tittat närmare på två producenter. Bägge finns i Systembolagets beställningssortiment.

Annons:

Wine & Soul – Pintas & Quinta do Manoella, Douro, Portugal

Wine & Soul drivs av paret Sandra Tavares da Silva och Jorge Serôdio Borges i Douro sedan år 2000. 2009 började man också göra vin från egendomen Quinta do Manoella. Sandra driver också ett vineri i Lisboa, Quinta de Chocapalha, Sofia Ander skrev om dessa viner för ett tag sedan här på DinVinguide. Vingårdarna i Douro ligger vid Vale de Mendiz strax utanför Pinhão i distriktet Cima Corgo.

Pintas är det moderna Douro som mognat. Jag kommer ihåg när provade dessa första gången omkring 2003-2004. Då upplevde jag dem som lite kraftfulla och expressiva, nästan med drag av nya världen viner eller super tuscans. Idag är de mycket renare och elegantare, har funnit sin stil och är riktigt, riktigt, bra viner.

Pintas Douro 2012 Wine & soul (800x531)

Jag provade nyligen Pintas red Douro 2012 som är ett riktigt läckert vin med lätta medicinal örter och tydliga tanniner. Det är kraftfullt och elegant på samma gång och en har lång härlig eftersmak. Det är perfekt till en bit grillad entrecote eller en riktigt bra kötträtt. Ett annat vin från Wine & soul man inte ska missa är Guru 2013, Douro.

Manoella Douro Wine & soul

Med Quinta do Manoella, en vingård som tillhörde Georges familj och som man tog över för ett par år sedan gör man en delvis annan stil av vin som känns lite mer traditionellt. Här finns lite mer portvinskänsla, lite mer skiffertoner, lite mer kryddor. Manoella 2012 är riktigt snygg och vi kan kalla det för grillvinet för när vi provar Quinta da ManoellaVV 2011 så händer det verkligen saker. Det är en blomsterkvast som står ut ur vinet, det finns ett djup, en fin syra och en underbar balans. Man skakar till redan när man sätter ned näsan i glaset och inte blir det sämre när man smakar. Ett riktigt bra vin!

Quinta da manoella VV 2010 Wine & Soul (800x515)

Dessa viner importeras av Handpicked wines AB och finns på beställningssortimentet. Där finns det också en riktigt bra port under etiketten Pintas.

Quinta do Pôpa, Douro, Portugal

Quinta do Pôpa drivs idag av Stéphane Ferreira. Man har 14 hektar med vingårdar varav tre är omkring 60 år gamla. Vingården kommer nog att växa till sig då man äger 16 hektar till, på vilka man idag främst har olivträd. Läget och vingårdarna är en nyckel till dessa viner, en annan är att man sett till att arbeta med bra mentorer som Luis Pato från Bairrada. Jag har träffat Stéphane Ferreira flera gånger men besökte honom och hans vineri för första gången i vintras.

Stephane Ferriera, Quinta do Popa
Stephane Ferriera, Quinta do Popa
Puopa (Upupa sp.)
Puopa (Upupa sp.)

Quinta do Pôpa är förhållandevis unga som vinmakare, men vinet rinner i deras blod. Historien startar med Francisco Ferreira, kallad “Pôpa” på grund av sin frisyr, en udda sak som liknade fågeln Puopa, men var menat att se ut som Elvis frisyr. Namnet Quinta do Pôpa är med andra ord en homage till farfar.

Francisco var Stepanes farfar och en oäkting vars far var en känd vinmakare. Hans dröm var att en gång bli vinmakare själv, så blev det dock inte. Hans son José köpte dock vingården Quinta do Vidiedo 2003 och döpte om den efter sin far.

2008 kom det första vinerna under den nya etiketten och nyligen gjordes ett nytt vin för att ytterligare hedra Francisco: Quinta do Pôpa Homenagem.

Quinta do Popa Homenagem
Quinta do Popa Homenagem

Om man ska kalla några av vinerna för grillviner får det bli de utmärkta Pôpa TN (touriga nacional) och Pôpa TR (tinta roriz). Hoppar man upp en nivå så hittar man Quinta do Pôpa Vinhas Velhas, håll koll efter årgång 2011 som är riktigt bra, samt det nya vinet Homenagem vilket är en sann hyllning, kanske det bästa bland deras viner.

Quinta do Pôpa importeras av Wine Lounge Stockholm AB, ett vin finns för närvarande på Systembolagets beställningssortiment och andra kan gå att få tag i via privatimport, kolla med importören.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar