De nominerade: Bästa Dryckesblogg – Matbloggspriset 2016

Matbloggspriset skapades 2005 av Christopher Anderton, Mikael Blomqvist och Niclas Sandin. En av kategorierna är Bästa dryckesblogg. Sedan några år tillbaka har Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl på DinVinguide.se haft hand om kategorin. Varje år går vi igenom de dryckesbloggar vi känner till eller blir tipsade om och väljer ut tre stycken som resterande del av juryn för Matbloggspriset hjälper till att tittat närmare på.

Vinnaren presenteras den 10 november, klockan 12.45-13.15 på Stockholm Food and Wine Fair, Älvsjö.

Annons:

Sedan dryckesbloggarna började dyka upp i bloggsfären i början av 2000-talet har det hänt mycket. Några bloggare har hållit fanan högt under lång tid, några har bytt plattform och några arbetar idag som aktiva skribenter såsom jag och Fredrik.

De senaste åren har vi hittat mellan 70-100 aktiva bloggar om vin, öl, sprit men vi har också tittat på kaffe och te med mera. Intressant att notera är att ett drygt 10-tal verkar ha stängt ned sin verksamhet under perioden november 2015-januari 2016. Flera av dessa är bloggar som hållit på under många år. Det är också intressant att notera att tillväxten är relativt låg. Det är en förändringens vind som drar genom bloggosfären som möjligen kan förklaras med en förskjutning mot andra sociala och digitala medier. I dessa hittar vi också många av dem som slutat blogga.

Matbloggspriset

Bästa Dryckesblogg 2016, nominerade, Matbloggspriset

Nytt för i år var att vi hade möjlighet att nominera engelskspråkiga bloggar från Sverige. Detta gav oss möjlighet att nominera den kanske mest kända internationella vinbloggen från Sverige; Mad about Madeira. Detta är en blogg med stor spridning, som är internationellt erkänd, som är mycket initierad, har en snygg design och varit aktiv under en längre tid. Det är en blogg som handlar om en ö och dess viner.

Vinifierat var nominerad redan förra året, det är en blogg som har branschkoppling och är skriven av en av Sveriges mest kända vinmakare. På bloggen blandas det lättsamma med det allvarliga, inläggen är initierade och intressanta samt underhållande. Detta är en blog som blandar det vinösa med vardagsbetraktelser från världen utanför vinets sfär.

En annan vinblogg som har legat i toppen under flera år är Vintomas – Tomas beskriver bloggen som en blogg om vin, framför allt de bättre och mer klassiska. Vi vill tillägga att det är en blogg som också går in på djupet kring frågor om alkoholpolitik och aktuella händelser inom vinsfären. Det är en traditionell vinblogg med långa välskrivna artiklar och med en egen vinkel som alltid gör den aktuell och läsvärd.

Matbloggspriset är uppbyggt på flera kategorier, se dessa och vilka som är nominerade till dem genom att klicka här.

På mässan Stockholm Food and Wine Fair i Älvsjö kommer vinnaren att presenteras den 10 november, klockan 12.45-13.15. Då kommer vi vara på plats.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar