21 viner från Portugal

Portugal är ett land som alltid överraskar, i regel positivt, åtminstone när det kommer till vin. Jag var i Porto för några veckor sedan och hittade som vanligt en mängd intressanta viner. Några går att hitta i Sverige, några kan komma att dyka upp här och andra borde finnas här!

Jag älskar Portugal och det är ingen hemlighet att jag gärna skulle se fler portugisiska viner i Sverige. Ska man välja ett land där man bäst ratio mellan kvalitet och pris är Portugal sannolikt ett av de bästa.

Portugal är något av ett mikrokosmos av vin, här finns allt – fantastiska starkviner som portvin och madeira, kraftiga fruktiga viner på solmogna druvor från Alentejo, eleganta och stringenta viner från Douro, knasigt fantastiska viner från Colares samt strålande skärpa och elegans i de gröna vinerna från Vinho Verde. Man ska inte heller missa viner från Dao, Lisboa, Tejo, Beira, Setúbal med mera med mera.

En del av charmen med Portugal är den mängd av druvor som finns och den mängd av gamla vinstockar som växer i var och varannan vingård. Det är inte ovanligt att stockarna är 50-60 år gamla och bli inte chockad om de är över 100 år gamla. Just mängden kan dock göra en lätt överväldigad – men det finns alltid något nytt att hitta. Nedan tipsar jag om 21 sådana viner, för övrigt ett perfekt nummer om man spelar black jack.

Ponte Dom Luís I
Porto från bron Ponte Dom Luís I

Sedan ett antal år tillbaka brukar jag åka till Portugal några gånger per år, ofta i samband med Adegga winemarket. Detta är ett event som går av stapeln vid flera tillfällen per år på olika platser i Portugal, bland annat Lissabon och Porto. Man har också gjort marknader i Stockholm, Berlin och Rio de Janeiro.

Adegga

För mig är detta ett bra tillfälle att bygga kontakter med vinproducenter, att prova nya årgångar och möta vänner. I regel kommer också ett antal internationella journalister, vinskribenter och vinkommunikatörer vilket också ger oss tillfälle att ha kul tillsammans, gå ut och äta, besöka någon producent och uppleva Portugal.

Det finns dom som dissar maten, de har varit på fel restauranger. Här finns fantastisk mat! Men även i maten kan man finns en hel del galna rätter – en av mina favoriter är percebes (långhalsar).

Annons:

Clos de Crappe 2013

Årets stora upptäckt är Clos de Crappe 2013 från Niepoort. Dirk Niepoort blandar och ger, han leker och experimenterar – Clos de Crappe är ett mycket lyckat experiment. Det är dock ett annorlunda vin, här finns lite funky toner både i näsan och i smaken. Med funky menar jag lite volatila syror, en liten skitighet, allt dock på rätt sida på den gräns som kan kallas karaktär och således något som tillför vinet snarare än tar från det. Det är ett vin som utstrålar personlighet och helt enkelt är kul. Det är ett vin för en vinälskare. Här finns lite primör fruktighet, ett lite inslag av volatila toner, ungdom och vitalitet. Det är lite som en kalv på grönbete – ystert. Jag älskar det – alla kommer inte göra det!

Niepoort Clos de Crappe rött vin

Vinet görs på druvor från gamla vinstockar, 60-80 år,  från Vale do Pinhão och Vale do Tedo på touriga franca, tinta roriz, sousão, alicante bouschet, rufete med flera. Man har bara gjort 3600 flaskor men då Niepoort har en importör i Sverige kan vi åtminstone hoppas på att få se det här i Sverige.

21 riktigt bra portugisiska viner – en black jack i vinkällaren!

Senast jag var i Portugal bestämde jag och två kollegor, Roger Kolbu från Norge och Fabien Laine från Frankrike att det kunde vara kul att sätta ihop en gemensam lista på de viner som vi gemensamt tyckte levererade bäst.

Roger Kolbu, Fabien Laine och Magnus Reuterdahl. Foto: Ricardo Bernardo 2016.
Roger Kolbu, Fabien Laine och Magnus Reuterdahl. Foto: Ricardo Bernardo 2016.

21 riktigt bra viner, där majoriteten tyvärr inte går att köpa över disk i Sverige. Ett ljus i mörkret är dock att flera av producenterna har svenska importörer. Det är med andra ord inte omöjligt att några av vinerna kan komma till Sverige framöver. Det betyder också att man kan kolla med importörerna rörande möjlighet till privatimport. Några går också att hitta hos nätvinhandlare.

Soalheiro alvarinho

Vita viner

 • Arinto dos Açores by António Maçanita 2015 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Gonçalves Faria 2013 (Niepoort projekt), importör Wicked wine, (privatimport)
 • Esmero Mimo 2014 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Cortes de Cima Sauvignon Blanc 2014, importör Amka Vinimport AB, (privatimport)
 • Quinta do Santiago 2014 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Soalheiro Alvarinho 2015, Nr 80543, Systembolaget beställnings-sortimentet (OBS årgång 2013)
 • Vicentino 2015 (Ej tillgänglig i Sverige)

Cortes de Cima Sauvignon blanc (600x399)

Röda viner

 • Paulo Laureano Reserve 2012, importör Monte Portcia AB (privatimport)
 • Quinta do Popa Grape Escape 2012 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Niepoort Clos de Crappe 2013, importör Wicked wine, (privatimport)
 • Esporão Reserva 2009 (Ej tillgänglig, dock finns andra viner från Esporão via winefinder.se)

Seporao reserva 2009 (405x600)

 • Foz torto VV 2013 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Quinta do Portal Grand Reserva 2011, importör Haugen-Gruppen AB, (privatimport)
 • Casa de Passarella 2009 Villa Oliveira, touriga nacional (Ej tillgänglig i Sverige)

The grape escape Quinta do Popa (600x572)

Port & fortifierade viner

 • Quinta da Leda Vintage port 1999 (Ej tillgänglig i Sverige)
 • Quinta do Noval Unfiltered LBV 2011, importör Wicked wine (privatimport)
 • Kopke White 30 Years Old, importör Prime Wine Sweden AB (privatimport)

Kopke 20 yo white (600x376)

 • Quinta do Portal White Port 10 Years Old, importör Haugen-Gruppen AB (privatimport)
 • Niepoort Moscatel 2000, importör Wicked wine (privatimport)
 • Poças Colheita 1992, importör Jakobsson och Söderström AB (privatimport)
 • Ramos Pinto RP30 years old – (Ej tillgänglig, dock finns andra viner från Ramos Pinto via winefinder.se)

Ramos Pinto RP30 Tawny (600x399)

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar