Vin möter mat – dessertsnacket!

Vin möter mat – dessertsnacket!

Vin möter mat – dessertsnacket!

Av alla de Vin möter Mat eventen som jag fått äran att vara med på, var nog detta det allra bästa. Det var strålande väder, vansinnigt trevliga människor, och fantastiska råvaror. Dessutom var det 20 år sedan Sydafrika fick demokrati, så för att fira det drog mitt lag till med en Grand Dessert som sent skall glömmas.

Det är så klart att det blev så Dessertlaget var nämligen galet kompetent och bestod av Cecilia Andersson – Årets konditor 2012 och konditor på Tösse, Per Bäckström – delfinalist på Dessertmästarna och konditor på Villa Källhagen, Oscar Målevik – kokboksförfattare samt driver och äger Haga Tårtcompani, Lisa Lundqvist-Obing – som driver den omåttligt populära bloggen Sockerrus, Jenny Roshage – Konditor på egna Bake-it-happen samt Pralinmästare 2011, och så lilla jag.

Per och jag var tidiga så vi slog våra kloka huvuden i hop och utifrån de dessertvin som fanns, drog vi upp några riktlinjer. När resten av laget kom så fick vi mästerlig hjälp att färdigställa alla delar i desserten.

Det blev en Vaniljbavaroise som serverades med en frasig smörgrillad plättbakelse som fylldes med rabarberkompott, dekorerades med rabarberglace och kardemummacrunch samt en mycket vacker mörk chokladswirl. En mörk chokladbrownie med limemarinaerad banan och en amarula- och chokladganache som dekorerades med en nötkrokant. Samt en grillad chili- och muscovadosocker karamelliserad ananans på pistagekräm. Till dessa goda desserter hade jag valt en riktig klassiker Klein Constantia, Vin de Constance som var en av de första vinerna som Sydafrika producerade. Gjort utav Muscat Blanc à Petits Grains druvor, sött, silkigt, men med fin fruktsyra som satt som en smäck till både ananasdesserter och rabarberdesserten.

Det andra vinet är inte något vin utan en likör. Och inte alls någon av mina favoriter, men till brownien och chokladganachen där vi också rört ner en skvätt Amarula smakade det riktigt gott. Det kom fram toner av både banan, nötter och choklad och det lite sliskiga som är det som jag inte gillar försvann helt då brownien var lite kakaobitter och bananen limemarinerad.

Jag säger bara BRA JOBBAT dessertlaget och tror att alla slickade tallrikarna ordentligt!

granddessert

Här kan ni se när Cecilia, Oscar och jag berättar för Fredrik om hur vi tänkt med rätten och hur jag tänkt ut att vinerna skall sitta som en smäck till.

Dessertsnacket